Żywność

Zdrowie w szklance – sok z kiszonych buraków i kapusty

Produkty fermentowane po latach zapomnienia znowu wróciły do menu Polaków. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają również inne, przedtem mniej znane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób nie wspomnieć także o napojach takich jak kombucza, maślanka czy różnego rodzaju soki i zakwasy z kiszonych jarzyn. Przede wszystkim te ostatnie są godne zainteresowania – pomagają prosto i błyskawicznie dostarczyć naszemu ciału substancje niezbędne dla

Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych dań i statystyczny Polak dość często kładzie ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to wyjątkowo zdrowe pożywienie. Kapusta kwaszoną – dlaczego należy spożywać? Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo te dwie nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe magazynowanie pokarmów.

Barszcz biały i żurek – pyszne zupy na zakwasie z mąki

Obecnie z rzadka już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, co wywołuje chęć szybkiego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych z reguły jako to drugie danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli osobiście gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż są one stałym punktem w menu gospód

Gotuj w domu jak profesjonalista – o kursach gotowania

Własnoręczne przyrządzanie dań w domowym zaciszu ma dużo zalet. Główną z nich jest zwłaszcza oszczędność pieniędzy – spożywanie potraw w domu bywa w większości wypadków dużo tańsze niż częste korzystanie z oferty lokali gastronomicznych. Nie bez znaczenia jest też radość wynikająca z przygotowania dania własnymi rękami – zwłaszcza, jeśli częstujemy nim domowników albo przyjaciół. Nie można nie napomknąć także o tym, iż pichcąc samemu jesteśmy świadomi tego, co trafia na

Czy kawa jest zdrowa?

Przez pewien czas panowało powszechne przekonanie, że kawa nie jest napojem dobrym dla naszego zdrowia, jednak najnowsze doniesienia przeczą tej tezie – coraz częściej pojawiają się informacje o jej prozdrowotnych właściwościach. Jak jest naprawdę? Czy kawa jest zdrowa? Kawa a zdrowie Ostatnie badania na temat właściwości kawy i jej wpływu na zdrowie człowieka sugerują, że kawa nie jest tak szkodliwa, jak uważano dawniej, a nawet wręcz przeciwnie – ma pozytywny

Przetwory ekologiczne ze zdrowych upraw – czym się charakteryzują?

Od prężnego rozwoju branży spożywczej, który rozpoczął się na początku XX w., wyroby jedzone przez nas na co dzień zaczęto standardowo wypełniać licznymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z poszerzającą się świadomością nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to wywoływać skutki dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni towarów wyprodukowanych z ekologicznej żywności. Eko żywność – znikoma zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich

Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Z kiszonek korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże często mówi się również o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty i buraków. To wręcz tzw. super żywność, która dzisiaj często widoczna jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością ekologiczną. Sok z kapusty kiszonej – czy należy go pić W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie same kisiły

Warsztaty kulinarne – nauka gotowania w teorii i praktyce

Uczestnictwo w kursie kulinarnym to znakomity sposób na zdobycie przydatnych umiejętności – opanowanie podstaw gotowania, przyswojenie sobie tajników różnych przepisów i dobrych technik produkcyjnych. Do kogo adresowana jest usługa? Czy warto zapisać się na warsztat kulinarny? Warsztat kulinarny – poznaj arkana technik gotowania Wprawy w gotowaniu nie osiąga się z dnia na dzień – mistrz kulinarny poświęca wiele lat na poznanie sekretnych przepisów oraz doskonalenie swojej wiedzy. Jeśli chcesz naśladować

Zdrowe kiszonki docenia się we wszystkich regionach świata

Warzywa kiszone są tak głęboko zakorzenione w polskiej kuchni, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański rarytas, rzadko spotykany w innych częściach świata. Lecz kiszonki popularne są nie tylko na terenie Europy, ale także w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji. Dlaczego kiszone przetwory warzywne są popularne? Zgodnie z wiedzą historyków metoda zabezpieczenia pożywienia przez ich zanurzenie w solance, w zlewie z octu czy też w soli, znana

Z czego produkuje się pieczywo?

Pieczywo jest podstawą diety człowieka w naszej tradycji. Produkowane jest z wody, mąki soli, mleka, środków spulchniających (najczęściej zaczynu chlebowego lub drożdży) i różnych dodatków wzbogacających doznania smakowe, takich jak mak, sezam lub słonecznik. Dlaczego warto jeść pieczywo? Pieczywo jest pożywieniem bardzo bogatym w mnóstwo różnorodnych składników odżywczych i energetycznych, potrzebnych do właściwego działania organizmu człowieka. W jego skład wchodzą głównie aminokwasy, białka i węglowodany. Jednocześnie należy wspomnieć o błonniku,