Stal nierdzewna posiada dużo istotnych właściwości sprawiających, iż znajduje szerokie zastosowania. Jej najważniejszy atut to z naturalnie niepodatność na rdzę, która nie tylko zapewnia wytrzymałość wyprodukowanych z niej przedmiotów, ale również umożliwia im kontakt z wodą i wilgotnymi materiałami. Oprócz tego stop ten jest obojętny chemicznie, co znaczy, iż nie wchodzi w reakcje z substancjami o kwasowym odczynie, a listę jego zalet dopełnia nieporowata powierzchnia zapobiegająca rozwojowi drobnoustrojów.
Wyroby ze stali kwasoodpornej dla wielu sektorów przemysłu
Bezpieczeństwo mikrobiologiczne i Stabilność chemiczna sprawiają, że stal nierdzewna to perfekcyjny budulec dla branży spożywczej. Wyroby ze stali kwasoodpornej są na co dzień wykorzystywane przez zakłady przetwórcze, które używają ich w procesie wytwarzania, a następnie magazynowania artykułów spożywczych. W browarach i zakładach piekarskich wyroby ze stali nierdzewnej stosuje się w charakterze pojemników fermentacyjnych. Stop ten jest także stosowany chętnie w przemyśle kosmetycznym i przez podmioty działające w sektorze pozyskiwania i dystrybucji rozcieńczalników, paliw i innych preparatów chemicznych.
Wyroby ze stali nierdzewnej – elegancka elegancka estetyka w mieszkaniu
Odporność na niesprzyjające czynniki pogodowe (skrajne temperatury, kwaśne deszcze oraz wilgotność) powoduje, iż wyroby ze stali nierdzewnej doskonale zdadzą egzamin na zewnątrz budynków (przykładowo jako balustrady balkonowe) oraz na basenach (mowa o poręczach i drabinkach). Ze względu na piękny wygląd, równie dobrze sprawdzają się też wewnątrz obiektów budowlanych – na przykład na klatkach schodowych. Poza tym aseptyczność stali nierdzewnej daje możliwość używania jej w gabinetach medycznych oraz ambulatoriach.