Dowiedz się więcej o różowej soli himalajskiej na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119
Składnikiem koniecznym do właściwego funkcjonowania organizmu człowieka jest sól. Jakie cechy ma sól himalajska oraz sól kłodawska? Dlaczego warto ich używać podczas gotowania?
Sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najlepszych przypraw, która wspaniale wzbogaca smak posiłków. Chociaż nadmierne użycie soli może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie, to jej odpowiednie ilości (do 6 g na dobę) są niezbędne dla właściwego działania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych rodzajów soli jest różowa sól himalajska wydobywana ze złóż mających blisko 250 mln lat. Produkt ten zawiera mnóstwo wartościowych minerałów i pierwiastków, takich jak potas, cynk czy żelazo, a przy tym jest pozbawiony chorobotwórczych składników i zanieczyszczeń, np. trujących metali ciężkich. Różowa sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak dań i jest sprzedawana zarówno w formie drobnych, jak i grubszych kryształków.
Sól kłodawska – wykorzystywana nie tylko w gastronomii
Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o dużym poziomie czystości – posiada 97% NaCl i stanowi wspaniały do domowych przetworów. Jest wartościowym źródłem żelaza, potasu czy wapnia, a więc składników koniecznych do utrzymania pełni wigoru. Niejodowana sól kłodawska wydobywana jest w kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, zatem nie traci swoich cech i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie używana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w rolnictwie, kosmetyce i lecznictwie.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]