Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie

Więcej szczegółów o soku z kiszonych warzyw.

Z kiszonek korzysta się w rodzimej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże często mówi się również o własnościach prozdrowotnych soków z kiszonych warzyw, przede wszystkim z kapusty i buraków. To wręcz tzw. super żywność, która dzisiaj często widoczna jest na półkach marketów w sekcjach z żywnością ekologiczną.

Sok z kapusty kiszonej – czy należy go pić

W dzieciństwie sok z kiszonej kapusty spożywał chyba większość z nas. Nasze babcie same kisiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu kapusty częstokroć dawały swoim wnukom kubeczek z sokiem, objaśniając, że napój jest kwaskowaty, jednak niezwykle zdrowy. I miały rację! Sok z kapusty kiszonej to istna bomba witaminowa! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy K, E, A oraz C, a także liczne minerały, jak np. potas, cynk oraz żelazo. Wiele osób miewa trudności z przywyknięciem do kwaśnego smaku tego soku, jednakże rekomenduje się wypijać go systematycznie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz wspomaga trawienie, dzięki czemu może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, co zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej poleca się też osobom cierpiącym na anemię z uwagi na znajdujące się w nim żelazo. Oczywiście nawet z tak zdrowym sokiem nie warto przesadzać – wystarczy pić nie więcej niż jedną szklankę soku na dzień.

Plusy soku z kwaszonych buraków

Sok z kiszonych buraków jest kolejnym odżywczym sokiem, którego używamy od lat w kuchni, a który spożywamy również jako przekąskę. Posiada on masę witamin i ma właściwości antyseptyczne, przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Sok ten podnosi ogólną odporność: podnosi koncentrację, obniża poziom cholesterolu, a równocześnie korzystnie wpływa na przemianę materii. Pomimo że buraki charakteryzują się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego IG i może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę. Nie poleca się jednak jego spożycia przez osoby borykające się z reumatyzmem lub schorzeniami nerek, a także paniom w ciąży oraz karmiącym piersią.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować soki z kiszonek na własną rękę, możesz kupić je w swoim markecie lub zamówić przez internet w sklepie internetowym producenta. Nie zapomnij jednak, iż soki tego rodzaju trzeba przechowywać w chłodzie.

Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]