Jeśli potrzebujesz zdrowej żywności ekologicznej, koniecznie odwiedź tę stronę.
Od prężnego rozwoju branży spożywczej, który rozpoczął się na początku XX w., wyroby jedzone przez nas na co dzień zaczęto standardowo wypełniać licznymi związkami przedłużającymi ich zdatność do spożycia. Jednak razem z poszerzającą się świadomością nabywców odnośnie tego, co konsumują i jakie może to wywoływać skutki dla ich samopoczucia, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni towarów wyprodukowanych z ekologicznej żywności.
Eko żywność – znikoma zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich
Żeby jakiś wyrób oferowany w naszym kraju mógł nazywać się „ekologicznym”, musi spełnić kilka wymogów. Żywność ekologiczna oraz artykuły z niej wyprodukowane muszą zdobyć określone certyfikaty nadawane przez wyznaczone do tego instytucje. Głównym jednakże cechą spożywczych artykułów eko jest to, że wykorzystane do ich przygotowania owoce oraz warzywa hodowano według głównych zasad rolnictwa ekologicznego. To znaczy, że rolnicy nie wykorzystywali chemicznych środków zabezpieczenia roślin ani nawozów mogących niekorzystnie oddziaływać nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które również są zagrożeniem dla otoczenia. Niektóre wszak nawozy zanieczyszczają wody powierzchniowe czy powodują zakwaszenie gleby, a natryski upraw syntetycznymi pestycydami często powodują np. obumieranie pożytecznych owadów. Tymczasem ekologiczna uprawa powoduje, że owoce oraz warzywa mają niższą zawartość azotynów, azotanów oraz metali ciężkich, a to oznacza, że mniej tych szkodliwych związków przeniknie do organizmu ich konsumentów.
Co powinno znaleźć się na opakowaniu żywności eko
Przetwory ekologiczne są poddawane stałej kontroli we wszystkich fazach produkcji, w tym też w czasie składowania i transportu. Co istotne, jeśli produkt spełnia kryteria, jego producent prócz typowych informacji m.in. o temperaturze przechowywania, kaloryczności, wadze netto, miejscu pochodzenia składników czy terminie zdatności do spożycia, musi także koniecznie podać numer identyfikacyjny organu kontrolnego dany artykuł oraz zamieścić logo produkcji ekologicznej Unii Europejskiej, którym jest listek ułożony z gwiazdek. Poszukując żywności ekologicznej wypada więc czytać dokładnie etykiety wyrobów, a nabywając je online bezpośrednio od producenta sprawdzić, czy na stronie zamieszczona jest informacja o otrzymanych certyfikatach.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]