Kup kapustę kiszoną bez konserwantów.
Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych dań i statystyczny Polak dość często kładzie ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to wyjątkowo zdrowe pożywienie.
Kapusta kwaszoną – dlaczego należy spożywać?
Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo te dwie nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe magazynowanie pokarmów. Drobno poszatkowane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi okres czasu w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić konieczne witaminy i minerały, których pozyskanie w zimowe miesiące było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A należy zaakcentować, że kwaszona kapusta posiada mnóstwo substancji niezbędnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne kluczowe dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B12, B6, B3). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło między innymi żelaza, probiotyków i magnezu. Jednocześnie to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, z tej przyczyny zaleca się jego konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.
Kwaśnica, bigos, kapuśniak – nie byłoby ich bez kapusty kiszonej
Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się zarówno jako główny składnik potraw, jak i jako przystawka do nich. Niegotowaną najczęściej spożywa się ją w postaci surówki z marchwią i cebulką, która współgra z potrawami z ryb czy kartofli, a czasem na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To także składnik, który doskonale harmonizuje z grzybami oraz mięsem, więc wykorzystuje się ją w farszu do łazanek, krokietów czy pierogów. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań jak bigos, kapuśniak albo góralska kwaśnica.
W zasadzie każdy szef kuchni posiada własny sposób na kiszoną kapustę, lecz współcześnie coraz rzadziej zakwasza się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby składowania pożywienia na zimę. Kiszoną kapustę w większych i niewielkich pojemniczkach bez przeszkód kupić można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]