Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Nie jesz kiszonej kapusty? Szkoda, bo to samo zdrowie!

Kup kapustę kiszoną bez konserwantów.

Niepowtarzalny smak kapusty kiszonej jest niezaprzeczalnie cząstką środkowoeuropejskiej kuchni. Jest ona komponentem licznych dań i statystyczny Polak dość często kładzie ją na swoim stole. I bardzo dobrze, ponieważ kapusta kwaszona to wyjątkowo zdrowe pożywienie.

Kapusta kwaszoną – dlaczego należy spożywać?

Kapusta kiszona, czy też kwaszona, bo te dwie nazw stosuje się wymiennie, to jeden z tych artykułów spożywczych wynalezionych w wyniku dążenia człowieka do znalezienia metody na dłuższe magazynowanie pokarmów. Drobno poszatkowane liście białej kapusty zachowują przydatność do spożycia przez długi okres czasu w efekcie zastosowania fermentacji mlekowej. W dawnych czasach konsumowanie kiszonej kapusty pozwalało uzupełnić konieczne witaminy i minerały, których pozyskanie w zimowe miesiące było o wiele bardziej skomplikowane aniżeli obecnie. A należy zaakcentować, że kwaszona kapusta posiada mnóstwo substancji niezbędnych dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. To wspaniałe źródło witaminy C, która zwiększa odporność na przeziębienia, witaminy K wspierającej kości i układ sercowo-naczyniowy oraz mającej m.in. właściwości przeciwgrzybicze i przeciwzapalne, jak również witaminy A. W produkcie tym znajdują się również inne kluczowe dla ustroju witaminy, a więc te z grupy B (np. B12, B6, B3). Dodatkowo, kiszona kapusta to źródło między innymi żelaza, probiotyków i magnezu. Jednocześnie to pożywienie nie posiadające wielu kalorii, z tej przyczyny zaleca się jego konsumpcję osobom pragnącym schudnąć.

Kwaśnica, bigos, kapuśniak – nie byłoby ich bez kapusty kiszonej

Kwaszona kapusta na naszych talerzach pojawia się zarówno jako główny składnik potraw, jak i jako przystawka do nich. Niegotowaną najczęściej spożywa się ją w postaci surówki z marchwią i cebulką, która współgra z potrawami z ryb czy kartofli, a czasem na słodko – oprószoną łyżeczką cukru. To także składnik, który doskonale harmonizuje z grzybami oraz mięsem, więc wykorzystuje się ją w farszu do łazanek, krokietów czy pierogów. Rzecz jasna, bez kiszonej kapusty nie mielibyśmy najsmaczniejszych polskich dań jak bigos, kapuśniak albo góralska kwaśnica.

W zasadzie każdy szef kuchni posiada własny sposób na kiszoną kapustę, lecz współcześnie coraz rzadziej zakwasza się ją w domu, gdyż nie ma już potrzeby składowania pożywienia na zimę. Kiszoną kapustę w większych i niewielkich pojemniczkach bez przeszkód kupić można w każdym sklepie, a nawet można złożyć na nią zamówienie za pośrednictwem internetu. Wytwórcy mają w swoim asortymencie także kapustę kiszoną z certyfikatem eko.

Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]