Chcesz kupić biały barszcz? Kliknij tu.
Obecnie z rzadka już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu chronicznego braku czasu, co wywołuje chęć szybkiego najedzenia się, raz za razem porzucamy myśl o zupie, ograniczając się do potraw kiedyś serwowanych z reguły jako to drugie danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak np. barszcz biały oraz żurek, długo jeszcze będą z nami. Nawet jeśli osobiście gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to wciąż są one stałym punktem w menu gospód oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo serwowane w trakcie spotkań bożonarodzeniowych czy wielkanocnych.
Żurek a barszcz biały – najważniejsze różnice
Kiedy zapyta się Słowianina o białą zupę przyrządzaną na zakwasie z mąki, to błyskawicznie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób często nie widzi najważniejszych różnic między tymi daniami, używając tych nazw zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek przygotowuje się z zakwasu z mąki żytniej, barszcz biały z kolei – z zakwasu na mące pszennej. Lecz to nie jedyne, co odróżnia te zupy, choć trzeba zdecydowanie podkreślić, iż nie ma jednej obowiązującej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla subiektywne preferencje oraz umiejętności kucharza. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym z reguły znajdziemy więcej grzybów oraz jarzyn. Barszcz zabiela się też najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia w zastępstwie zakwasu z mąki można użyć sok kapusty kwaszonej albo z ogórków kwaszonych. Natomiast z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, gdyż w ramach tej grupy zup wydziela się 3 typy:
– zawiesisty, kwaśny żur gotowany na ogół z pokaźną ilością ząbków czosnku, także na zakwasie z mąki owsianej i gryczanej, serwowany z kawałkami kartofli;
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, serwuje się go najczęściej z jajkiem oraz pieczywem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem chlebowym lub żytnim.
Zakwas na żur albo barszcz biały można kupić
Preparacja zakwasu na wypunktowane wyżej zupy jest proste, choć nie zawsze pierwsza próba kończy się sukcesem. W internecie zamieszczono kilkanaście przepisów na zakwas, z których można skorzystać. Stosując jednak samodzielnie przygotowany zakwas trzeba przewidzieć pichcenie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeśli ochota np. na żur przyjdzie do was niespodziewanie, można wykorzystać gotowy zakwas, który sprzedawany jest w praktycznych butelkach, wystarczających na przyrządzanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych online, jak i tradycyjnych, bez trudu znajdziemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których ugotujemy sycący biały barszcz i żurek śląski czy też staropolski.
Nasze dane teleadresowe:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]